Opiskelijakunta SAVOTTA

Valikko

Ajankohtaista

KANNANOTTO: Opiskelijoiden toimeentulo ja asuminen ahtaalle – valtioneuvosto näytti keskisormea Itä-Suomen opiskelijoille!

Julkaistu: 19.4.2024 klo 10:00 | Julkaisija: Jonne Heikkinen (Puheenjohtaja)

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY), Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta POKA ja Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAVOTTA tyrmistyivät hallituksen kehysriihen päätöksestä jatkaa opiskelijoita eriarvoistavaa ja polkevaa säästöpolitiikkaa. Pelkäämme, että opiskelijoiden toimeentulosta tehtävät säästöt vähentävät kiinnostusta korkeakouluopintoihin, lisäävät osaamisvajetta työmarkkinoilla ja pahentavat entisestään mielenterveyskriisiä.

Kehysriihen päätökset leikkaavat opiskelijoiden toimeentulosta ja näkyvät varsinkin yksin asuvien tuloissa. Opintotuen asumislisä on pahimmillaan käytettävissä vain opintotukikuukausina, mikä tarkoittaa ettei opiskelija saisi asumislisää kesäkuukausilta. Kesällä toimeentulo on jo nyt ollut hyvin tiukkaa, sillä usein kesätyöt joudutaan aloittamaan opiskelun ohessa tai odottamaan ensimmäistä palkkaa jopa puoleen väliin kesää. Toisin sanoen opiskelijat joutuvat kesäisin olemaan epävarmoja toimeentulostaan eikä aidolle palautumiselle ole tilaa – se jos mikä syö jo valmiiksi heikossa asemassa olevien opiskelijoiden mielenterveyttä yhä enemmän.

Lisäksi on huomioitava, ettei kesätyöpaikan tai edes osa-aikatyön löytäminen ole itsestään selvää Itä-Suomessa ja osa opiskelijoista joutuu muuttamaan jopa toiselle puolelle Suomea työpaikan perässä. Tämä lisää merkittävästi elämisen kustannuksia.

Valtion asuntorahaston myöntämien erityisryhmien investointiavustusten tason leikkaaminen 28 miljoonalla eurolla tulee johtamaan siihen, etteivät opiskelija-asuntosäätiöt pysty vastaamaan opiskelijamäärien kasvun tuomaan kysyntään. Tämän myötä opiskelijoiden asumisesta tulee suhteettoman kallista ottaen huomioon asumisen tuen madaltumisen!

Tällä hetkellä Kuopiossa opiskelija-asuntoja riittää noin 3000:lle opiskelijalle ja Joensuussa noin 4300 opiskelijalle. Kuopiossa opiskelee noin 11 500 korkeakouluopiskelijaa ja Joensuussa noin 13 300 korkeakouluopiskelijaa, joista merkittävä osa joutuu jo nyt etsimään asumista edullisten opiskelija-asuntojen ulkopuolelta.

Taustakeskustelussa näkyy tahto patistaa opiskelijoita soluasumiseen, mikä tuo mukanaan haasteita. Etäopintojen lisääntymisen myötä kotona on tarve rauhalliselle opiskeluympäristölle ja perheen perustaminen näyttäytyy yhä kaukaisempana haaveena kommuunissa asuessa. Lisäksi Sipilän hallituksen päätös siirtää opiskelijat yleisen asumistuen piiriin on johtanut Itä-Suomessa solukohteiden korvaamiseen hintatasoltaan kalliimmilla yksiöillä. Siirto opintotuen asumislisään tulee siis kiihdyttämään opiskelijoiden velkaantumista!

Jo edelliset leikkaukset kohdistuivat vahvasti opiskelijoihin ja on kohtuutonta, että opiskelijat ovat taas ottamassa vastaan suuren osan toimeentulon heikennyksistä, vaikka opiskelijat elävät jo valmiiksi köyhyysrajan alapuolella. Maamme koulutustason nostaminen vaatii hyvinvoivia opiskelijoita, ja tätä maamme hallitus ei tunnu ymmärtävän.

Me Itä-Suomen korkeakouluopiskelijat olemme huolissamme myös alueemme tilanteesta. Kehysriihestä ei tullut rahoitusta seutumme kehittämiseen. Kuinka kohtuuhintainen asuntotuotanto, valmistuvien työllistyminen tai alueemme pitovoima varmistetaan tulevaisuudessa? Ilmassa on vain huonoja uutisia ja vastaamattomia kysymyksiä. Orpon koulutuslupaus on nyt syöty lopullisesti! Nälkä ja huoli kasvaa erityisesti meissä opiskelijaravintoloiden kanta-asiakkaissa. Tätä emme purematta niele.

Lisätietoja:

Mirka Nieminen, hallituksen puheenjohtaja, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY), puheenjohtaja@isyy.fi, p. 044 576 8400

 

Joonas Sallinen, hallituksen puheenjohtaja, Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta POKA, joonas.sallinen@pokapoka.fi, p. 044 060 6473

 

Jonne Heikkinen, hallituksen puheenjohtaja, Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAVOTTA, puheenjohtaja@opiskelijakuntasavotta.fi, p. 044 785 5059