Opiskelijakunta SAVOTTA

Valikko

Mikä YTHS?

YTHS uudistus on ollut monien huulilla jo keväästä 2019 saakka. Mikä ihme se on ja miten opiskelijat siitä hyötyvät? Lue tiivis tietoisku aiheesta alta!

Mikä YTHS?

YTHS on ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö, joka tarjoaa tällä hetkellä terveydenhoitopalveluja yliopistojen sekä tiede- ja taidekorkeakoulujen opiskelijoille. Lakiuudistuksen jälkeen, eli 1.1.2021 alkaen, YTHS tarjoaa palveluja jatkossa myös ammattikorkeakouluissa läsnäoleville perustutkinto- ja  YAMK-opiskelijoille.

Miksi YTHS?

Uudistuksen tarkoituksena on yhdenvertaistaa kaikkien korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon palvelut. Tähän mennessä ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon palvelut on hoitanut kunta yhteistyössä oppilaitosten kanssa.

Milloin YTHS?

Hallituksen esitys korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuoltoa koskevaksi laiksi hyväksyttiin eduskunnassa 1.3.2019 ja presidentti vahvisti lain 17.5.2019. Laki tulee voimaan 1.1.2021. Ammattikorkeakouluopiskelijoiden tiedot siirtyvät YTHS:lle 4.1.2021. Palveluja ei voi käyttää ennen tietojen siirtymistä.

Missä YTHS sijaitsee?

Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ensisijaiset palvelupisteet opiskelupaikkakunnittain:

 • YTHS Kuopiossa

 • YTHS Iisalmessa

  • Yleis- ja mielenterveyden palvelut tuottaa Pihlajalinna osoitteessa Riistakatu 19
  • Suunterveyden palvelut tuottaa Suomen Terveystalo Oy, osoitteessa Luuniemenkatu 3 A 
 • YTHS Varkaudessa

  • Yleis- ja mielenterveyden palvelut tuottaa Suomen Terveystalo Oy, osoitteessa Wredenkatu 2
  • Suunterveyden palvelut tuottaa Oral Varkaus, osoitteessa Ahlstöminkatu 22

Tarvittaessa saat ajanvarauksen yhteydessä ajan toisella paikkakunnalla sijaitsevaan YTHS:n omaan palvelupisteeseen.

Mitä palveluja YTHS tuo opiskelijalle?

Lakiuudistuksen tullessa voimaan YTHS tulee tuottamaan ammattikorkeakouluopiskelijoiden perusterveydenhoitopalvelut sekä laajemmat mielenterveys- ja hammaslääkäripalvelut. Tutustu palveluihin tarkemmin tästä: yhdenvertaista opiskeluterveydenhuoltoa.

Miten varaan ajan YTHS:lle?

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden on mahdollista varata aikoja vasta opiskelijoiden tietojen siirryttyä YTHS:lle 4.1.2021.

Ajanvaraus YTHS:n palveluihin tapahtuu aina hoidontarpeen arvioinnin kautta. Hoidontarpeen arvioinnissa kartoitetaan tilanteesi, arvioidaan hoidontarpeesi ja hoidon kiireellisyys sekä annetaan itsehoito-ohjeita. Hoidontarpeen arviointi tehdään SelfChatissä tai puhelimitse. Lue lisää

Mitä tämä kaikki kustantaa?

Terveydenhoitomaksun suuruus vuonna 2021 on 71,60 euroa vuodessa. Erillisiä käyntimaksuja palveluista ei ole. Terveydenhoitomaksu on suoritettava kahdessa erässä siten, että lukukausikohtainen maksu on 35,80. Opiskelijan on huolehdittava oma-aloitteisesti maksun suorittaminen.  Lisätiedot terveydenhoitomaksusta tästä: terveydenhoitomaksu.

Kysyttävää?

Mietityttääkö joku? Usein kysyttyihin kysymyksiin löydät vastauksia YTHS:n sivuilta tästä: Missä Q, siellä A. Haluaisitko johonkin tarkennusta? Voit laittaa meille viestiä tai palautetta esimerkiksi tätä kautta. Laita rohkeasti viestiä!

Tutusti YTHS:ään lisää alla olevan videon avulla!